Uczniowie klasy 1b szkoły przysposabiającej do pracy realizowali program edukacyjno-profilaktyczny „Zdrowie na talerzu” w terminie od 7 października 2024 r. do 30 maja 2025 r.
Podczas zajęć zgłębiali tajniki przygotowania potraw, poznawali kaloryczność produktów oraz termin przydatności, uczyli się wyszukiwania przepisów, odmierzania proporcji, ważenia produktów, pieczenia, smażenia, gotowania, korzystania z drobnego sprzętu gospodarstwa domowego. Najważniejsze jednak było poznawanie zdrowych, odżywczych produktów, stosowanie zasad dietetycznego odżywania, układanie piramidy żywienia. Uczniowie z ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem wykonywali wszystkie czynności pod kierunkiem nauczyciela. Najprzyjemniejsza była dla nich oczywiście degustacja. Chętnie też częstowali swoimi potrawami niektórych pracowników oraz kolegów z innych klas.
Opracowała: Małgorzata Banaczyk





























